Saulės valandos - 20% DARBO DIENOMIS nuo 10-16 val. REZERVACIJOMS į Nugaros ir Viso Kūno masažus Vilniuje ir Kaune

Sužinok, kaip subalansuoti Kapha energiją ir pažadinti vidinę harmoniją

Ajurvedos mokslas, kurio pagrindas yra fizinės ir emocinės pusiausvyros užtikrinimas, teigia, kad egzistuoja trys kūno energijos tipai arba došos: Vata, Pita ir Kapha. Visos šios došos jau yra mūsų kūne, tačiau viena jų užima daugiau vietos ir nulemia mūsų konstituciją, mitybos įpročius ir net polinkį sirgti tam tikromis ligomis.

Kapha došą sudaro vandens ir žemės stichijos. Ypač stipriai pasireiškia Žemės stichija, kuri apsprendžia tvirtą, masyvią šių žmonių kūno sandarą, polinkį kaupti savyje tiek maisto medžiagas, tiek prisirišimą prie materialaus pasaulio. Jų tvirti, stambūs kaulai, platūs pečiai ir krūtinė, tvirtos rankos ir kojos. Jos dažnai šaltos ir drėgnos, nes juose daug vandens stichijos, o ugnies trūksta. Šių žmonių tankūs, stiprūs plaukai. Lygi, standi, stora oda. Oda ir plaukai linkę riebaluotis.

Kaphos labai prisiriša prie šeimos, gyvenamosios vietos, darbo, daiktų. Iš visų konstitucijos tipų Kaphos žmonės patys ramiausi. Jie labai stropūs ir tikri šeimos žmonės, sugebantys mylėti, aukotis ir atleisti. Jie gerbia kitus žmones ir jaučia jiems simpatiją. Jie pabaigia kiekvieną pradėtą darbą, dirba rūpestingai ir su meile. Jie nelinkę ką nors keisti savo gyvenime. Dažniausiai Kaphos būna turtingi, taupūs, kartais net gobšūs, tačiau maistui pinigų negaili, nes didžiausią malonumą jaučia valgydami. Jų apetitas pastovus, tačiau lėta medžiagų apykaita, lėtas virškinimas. Kaphos tipo žmonėms labai sunku numesti svorį. Tačiau pernelyg didelis svoris rodo, kad šis tipas išbalansuotas. Santykiuose su kitais žmonėmis Kapha arba per daug priklausomas, arba per daug kitais besirūpinantis žmogus. Po stresų Kaphos labai užsisklendžia savyje, pasijunta nereikalingi, tampa labai šykštūs, arba, atvirkščiai, viską išdalina.

Kaphos mėgsta pamiegoti. Jie bunda lėtai, mėgsta ilgai voliotis lovoje. Jiems ryte būtinai reikia kofeino dozės. Sapnuoja vandenį, okeaną, plaukimą, romantiką. Juos sunku išjudinti, nors jiems būtini įspūdžiai, kelionės, kaita. Jie turi daugiau gyvybinių jėgų negu kiti, jų labai geras raumenų tonusas, puiki judesių koordinacija, didelė fizinė jėga ir ištvermė. Todėl šio tipo žmonėms, net jei jie dirba protinį darbą, būtinas ir fizinis aktyvumas, kad jie nenutuktų ir raumenys neprarastų tonuso.

Kapha atstovams tinka ilgų distancijų bėgimas, aerobika, futbolas ar irklavimas (visa, kas priverčia aktyviai judėti).

Jiems rekomenduojama valgyti vaisius, daržoves, tačiau vengti sunkesnio maisto, kaip, pvz., sūris, karvės pienas, ir raudona mėsa. Daugiau apie Kapha tipui rekomenduojamą mitybą skaitykite čia...

Back