Saulės valandos - 20% DARBO DIENOMIS nuo 10-16 val. REZERVACIJOMS į Nugaros ir Viso Kūno masažus Vilniuje ir Kaune

Atrask Kapha došai tinkamiausią mitybos planą

Ajurveda daug dėmesio skiria taisyklingai mitybai tiek gydant ligas, tiek jų profilaktikai. Skirtingo konstitucinio tipo žmonėms rekomenduoja maitintis skirtingai. Nustatę savo organizmo tipą sužinosite, kokius maisto produktus jums geriausia vartoti, ko derėtų atsisakyti, kokiu metu ir kiek valgyti.

Mityba Kapha došai

Kapha tipo žmonės yra tvirto kūno sudėjimo, turi plačią krūtinę ir plačius klubus, pasižymi didele fizine jėga ir ištverme, tačiau nelabai aktyvūs. Šio tipo žmonės greičiau priauga svorio, riebalai paprastai kaupiasi ant pilvo ir klubų. Taip yra todėl, kad jų medžiagų apykaita gana lėta, organizmas linkęs kaupti riebalus. Mėgstami skoniai – aštrus, kartus ir aitrus.

Kaip maitintis?

Mėgstate skaniai ir gausiai pavalgyti. Jei valgis patinka, sunkiai susilaikote nepersivalgę. Jei norite būti sveiki ir liekni, valgykite saikingiau: nuo stalo pakilkite vis dar jausdami alkį. Mažiau valgykite saldumynų, nes jūsų svorio didėjimas yra tiesiogiai susijęs su cukrumi. Beje, jūsų tipo žmonės yra linkę susirgti diabetu, tad saldumynų verčiau atsisakyti. Labiausiai tinka šiltas, lengvas ir sausas, nedaug vandens ir riebalų turintis maistas.

Ką valgyti?

  • Daržovės. Labiausiai tinka šviežios arba troškintos daržovės. Vietoj sriubos geriau suvalgyti lėkštę salotų. Tinka burokėliai, briuselio ir žiediniai kopūstai, morkos, salierai, špinatai, česnakai, svogūnai, bulvės.
  • Vaisiai. Tinkamiausi vaisiai: obuoliai, abrikosai, kriaušės ir granatai.
  • Baltymai. Tinka nugriebtas pienas ir kefyras, kitų pieno produktų ir raudonos mėsos verčiau atsisakyti.
  • Grūdai. Tinka mažai virtos miežių, grikių, kukurūzų, sorų ir rugių kruopos.
  • Prieskoniai. Krapai, kmynai, imbieras, kardamonai, muskatas, cinamonas, gvazdikėliai, salierų ir petražolių lapai. Šiam tipui tinka ir aitrūs prieskoniai.
  • Gėrimai. Prieš valgį rekomenduojama išgerti ko nors kartaus arba aštraus. Ypač tinka imbieru pagardinta arbata. Iš ryto galima gerti kavą su nedideliu kofeino kiekiu, žaliąją arbatą, čiobrelių ar kitų žolelių arbatą.

Ko atsisakyti?

  • Ilgai virto ir kepto maisto.
  • Cukraus ir saldžių produktų, konditerijos gaminių.
  • Sūraus, riebaus ir rūkyto maisto.
  • Netinka šalti gėrimai: sultys, limonadas, mineralinis vanduo.
Back