Saulės valandos - 20% DARBO DIENOMIS nuo 10-16 val. REZERVACIJOMS į Nugaros ir Viso Kūno masažus Vilniuje ir Kaune

Grožis pagal ajurvedą

Ajurvedoje išorinis grožis glaudžiai susijęs su vidiniu. Kuo labiau puoselėjama sveikata ir vidinės savybės, tuo labiau pražysta išorė. Gražus žmogus pirmiausia yra ramus, atsipalaidavęs, jo siela patenkinta. Neverta siekti trumpalaikio grožio, kur kas svarbesnis nuolatinis, spinduliuojantis iš vidaus. Ajurvedoje taikomi metodai padeda pasiekti ilgalaikį rezultatą. Čia taikomi tik švelnūs ir natūralūs grožio puoselėjimo būdai. Gražia laikoma sveika, harmoninga, gyvybinga ir laiminga moteris, pulsuojanti natūraliu individualumu.

Pagal ajurvedą, žmogui labai svarbu palaikyti darnų ryšį su aplinka, nes tai yra geros savijautos pagrindas. Ne mažiau svarbu palaikyti kūno, minčių ir energetinę švarą. Būtina reguliariai rasti laiko mankštai (itin rekomenduojama joga), maldai ar meditacijai, kūno prausimui, šveitimui ar masažams su natūraliais aliejais, kokybiškam poilsiui, buvimui gryname ore. Rekomenduojama laikytis vegetarinės mitybos principų, gerti tyrą vandenį.

Ajurvedos SPA Shanti centrų įkūrėja Eglė Kauneckienė laidoje "Aš Ikona" dalinasi paprastais kasdieniais patarimais, kaip puoselėti savo vidinį ir išorinį grožį pagal ajurvedos principus, žiūrėti video čia...

ajurvedos centro „Shanti“ direktorė Eglė Kauneckienė

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena/grozis/ajurveda-apie-grozi-1062-288717?copied
ajurvedos centro „Shanti“ direktorė Eglė Kauneckienė

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena/grozis/ajurveda-apie-grozi-1062-288717?copied

Ajurvediniai ryto ritualai grožiui ir sveikatai

1. Liežuvio valymas

Liežuvio valymą ajurveda rekomenduoja kaip kasdienį higienos ritualą, atliekamą prieš dantų valymą.

Kodėl reikia valyti liežuvį?

  • Ant liežuvio, kaip ir ant dantų, taip pat yra daug apnašų. Bakterijos sukelia nemalonų burnos kvapą, patenka į gerklę, stemplę ir visą organizmą.
  • Liežuvyje, kaip ir ausyse, pėdose ar rankose yra įvairių vidaus organų projekcijos. Todėl liežuvio valymas veikia kaip vidaus organų masažas.
  • Liežuvyje yra skonio receptorių zonos (saldus, sūrus, kartus, aštrus, aitrus, rūgštus). Kai liežuvis yra švarus, šie skoniai yra kokybiškai „registruojami“, geriau ir aiškiau juos jaučiame, juntame pasitenkinimo jausmą, greičiau pasisotiname. Vandenį gerkite taip pat esant švariam liežuviui!
  • Švarus liežuvis yra gerklės, burnos ertmės ligų, dantų akmenų profilaktika.

Valymo technika:

Iškiškite liežuvį. Specialiu variniu Shanti liežuvio gremžtuku braukite nuo liežuvio šaknies link galiuko – iš viršaus žemyn. Iš pradžių – per vidurį, po to – iš šonų.

Liežuvio valymo priemonę laikykite prie savo dantų šepetėlio. Tada šios procedūros nežmiršite.

2. Burnos skalavimas aliejumi

Skalavimas aliejumi yra senovinis ajurvedinis receptas. Principas paprastas – į burną įpilate valgomąjį šaukštą nerafinuoto aliejaus (kokosų, alyvuogių ar kt.) ant tuščio skrandžio, skalaujate apie 2-3 minutes ir išspjaunate.

Aliejus turi stiprų detoksikuojantį efektą, jis tarsi magnetas „ištraukia“ bakterijas ir apnašas, kurios, jei nepašalinamos, gali pasklisti po visą kūną, sukeldamos dar daugiau infekcijų, vedančių prie nesuskaičiuojamo kiekio sveikatos problemų.

Kaip atlikti šią procedūrą?

Kiekvieną rytą, nevalgius, į burną įsidėkite šaukštą tyro aliejaus (sezamų, alyvuogių, kokosų), ir, jo nenurydami, skalaukite burnoje 2-3 minutes (idealu 5 min). Aliejus turi patekti į tarpdančius, ant dantenų, liežuvio, gomurio. Manoma, kad toks burnos skalavimas suaktyvina burnos fermentus, kurie sujungia kenksmingas medžiagas ir kartu su išspjaunamu aliejumi jas pašalina. Skalavimo metu aliejaus konsistencija ir net spalva turi pasikeisti. Pavyzdžiui, įprastai gelsvas aliejus po procedūros tampa baltesnis ir skystesnis. Tik tada galima aliejų išspjauti. Po procedūros burnos ertmę būtina gerai išskalauti vandeniu.

 3. Prausimasis aliejais

Galbūt skamba neįprastai, bet aliejai labai gerai šalina nešvarumus. Dėl šios priežasties ajurvedoje prausimasis aliejais dar vadinamas giliuoju valymu ir yra tinkamas visiems odos tipams (ypač rekomenduojamas vata tipui). Manoma, kad aliejus į odą prasiskverbia net iki 7 cm, tad valo ne tik jos paviršių, bet ir gilesnius kūno sluoksnius.

Kaip praustis?

Į dubenėlį įpilkite ketvirtadalį stiklinės Shanti juodųjų sezamų aliejaus į kurį galite įlašinti kelis lašus mėgstamo eterinio aliejaus. Pašildykite aliejų karšto vandens vonelėje ir intensyviais masažuojamaisiais judesiais įtrinkite juo visą kūną. Jei turite laiko, leiskite įsigerti 5-10 min. Duše aliejų nuplaukite įprastu prausikliu arba aliejaus likučius galite nušluostyti karštame vandenyje suvilgytu rankšluosčiu.

 

Atminkite! Puoselėdami sveikus gyvensenos įpročius ne tik jausitės, bet ir atrodysite gerai, būsite mažiau pavaldūs bėgantiems metams.

Back