Saulės valandos - 20% DARBO DIENOMIS nuo 10-16 val. REZERVACIJOMS į Nugaros ir Viso Kūno masažus Vilniuje ir Kaune

Atrask Vata došai tinkamiausią mitybos planą

Ajurveda daug dėmesio skiria taisyklingai mitybai tiek gydant ligas, tiek jų profilaktikai. Skirtingo konstitucinio tipo žmonėms rekomenduoja maitintis skirtingai. Nustatę savo organizmo tipą sužinosite, kokius maisto produktus jums geriausia vartoti, ko derėtų atsisakyti, kokiu metu ir kiek valgyti.

Mityba Vata došai

Vatos tipo žmonės nuolat jaučia alkį, todėl jiems nepatartina vaikščioti tuščiu skrandžiu. Jei priklausote šiam tipui, privalote maitintis reguliariai: valgyti penkis kartus per dieną nedidelėmis porcijomis. Būtinai gerai pasistiprinkite iš ryto. Prieš valgį išgerkite kelis gurkšnius šilto vandens. Jums labiausiai tinka šiltas maistas, skysti patiekalai ir šilti gėrimai.

Ką valgyti?

  • Daržovės. Burokėliai, morkos, agurkai, virti svogūnai ir česnakai, ridikėliai, moliūgai ir cukinijos. Šviežios daržovės jums nelabai tinka, geriau valgyti virtas arba troškintas. Ypač gerai šilta daržovių sriuba.
  • Vaisiai. Tinka visi saldūs vaisiai, ypač vynuogės ir mangai, taip pat abrikosai, bananai, vyšnios, datulės, figos, arbūzai, persikai, apelsinai, ananasai ir slyvos.
  • Baltymai. Šiltas pienas, grietinėlė, sviestas.
  • Grūdai. Kviečiai, ryžiai ir avižinės kruopos. Tinka karštos košės, įvairūs miltiniai patiekalai, šviežia duona, pyragai ir sausainiai.
  • Prieskoniai. Tinkamiausias prieskonis yra imbieras, nes jis gerina virškinimą ir sušildo iš vidaus. Tinka saldūs prieskoniai: cinamonas, muskato riešutas, kardamonas, gvazdikėliai, anyžiai, bazilikai. Jie sužadinta apetitą, kurio vata tipo žmonėms dažnai stinga.
  • Gėrimai. Labiausiai tinka šilta vaistažolių arbata. Juodojoje arbatoje ir kavoje esantis kofeinas neigiamai veikia vata tipą.

Ko atsisakyti?

  • Aštrių ir sunkių valgių.
  • Vengti arba mažai vartoti kopūstinių daržovių, salierų, žalių lapinių daržovių, grybų, žirnių, paprikų, bulvių, pomidorų.
  • Neprinokusių ir aitrių vaisių: obuolių, kriaušių, granatų.
  • Šaltų gėrimų, alkoholio, kavos ir juodosios arbatos.

 

Back